Birinin Yalan Söylediğini Nasıl Anlarsınız?

22.04.2017

481 Kişi Okumuş

0 Yorum

Birinin Yalan Söylediğini Nasıl Anlarsınız?

Karşınızdaki kişinin yalan söylediğini nasıl anlarsınız? Uzmanlara göre yalan söyleyen kişilerin birtakım ortak özellikleri var. İşte bunlardan bazıları:
1- Tutarsızlık: Yaptıkları ile anlattığı arasında tutarsızlık var mı yok mu bakabilirsin.

2- En ummadığı soruyu sor: Yalan söyleyen bir insanın mutlaka iyi ve sağlam bir hikâyesi vardır. Ve sizin ne sorabileceğinizi bilerek yanıt verir. Kişiyi iyice izleyin ve en umulmadık anda hazır olmadığı bir konuda bir soru yöneltin.
3- Davranışlarını değerlendir: Yalanın en önemli göstergelerinden biri, davranışlardaki değişiklidir. Genel olarak heyecanlı olan biri sakinse veya sakin biri heyecanlıysa dikkat edin, farklı bir şeyler oluyor demektir.

4- Duygulardaki samimiyetsizlik: Sahte gülümseme hemen anlaşılır. Zamanlama hatası vardır, normal gülümsemeden çok daha uzun sürer veya diğer davranışlarla karışır. Bazen kızgın yüzle gülümseme iç içedir. Dudaklar doğal gülümsemeden daha küçük ve daha cansızdır.

5- İçten gelen tepkilere dikkat: İnsanlar genellikle yalanlarını geçiştirirken şöyle der: “İçten gelen bir tepki” veya “Kadına/erkeğe özgü bir sezgi”… Ama bu, doğru duyguların sapmasından başka bir şey değildir. İçgüdüler yalanların açıklamasında inandırıcı değildir.

6- Çok küçük hareketleri izle: Çok küçük hareketler ve mimikler, ifadelerin ön açıklamasıdır. Bir kişi çok mutlu görünüyorsa, gerçekte bazı şeyler için üzülüyor olabilir. Gerçek duygusunun anlaşılmasından duyduğu korku, bir an için yüzünde belirir. Gizlenen korku, mutsuzluk, kızgınlık, kıskançlık, her neyse bir göz kırpması anı kadar kısa sürede yüze yansır. Bunu yakalamak büyük bir hünerdir. Mikro hareketler sebebi söylemez; sadece gizlenen bir duygu olduğunu gösterir.

7- Tutarsızlık: Yalan söyleyen kişinin hareketleri, ses tonu ve mimikleri birbirini tutmaz.

8- Endişe veya tedirginlik: Karşınızdaki konuşurken gözlerinize bakamıyorsa ve bu onun her zamanki hali değilse, yalan söylediğinden şüphelenebilirsiniz. Uzağa bakıyor, terliyor ve tedirgin, endişeli görünüyorsa, ortada bir dolap dönüyor olabilir.

9- Aşırı detaycılık: Eğer birine “Nerede kaldın?” diye sorduğunuzda karşınızdaki “Markete gittim. Yumurta, süt, şeker almam gerekiyordu. Bir köpeğe çarptığım için çok yavaş gitmek zorunda kaldım…” gibi detaylara giriyorsa, yalan söylediğinden şüphelenebilirsiniz. Ortalığı detaya boğarak, yalanını görünmez kılmak istiyor olabilir.

10- Gerçeği görmezlikten gelme: Gerçeği anlatmak son derece normal kabul edilir elbette. Herkesin bildiği bir şeyin arkasına sığınarak yalan söylenebilir. Böylece insanların kafası karışır ve söylenilenin doğru olabileceği düşünülür.

İlgili Terimler : , , ,

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ