Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-02-2006, 07:54   #15 (permalink)
Privacy
aLkoLSüZ!!!

Privacy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Privacy
Kullanıcı No: 5
Konu Sayısı: 4759
Teşekkür & Tepki Teşekkür: 9
Tepki:0
Karizma
REP Gücü : 100
REP Puanı : 704162779
REP Seviyesi : Privacy has a reputation beyond reputePrivacy has a reputation beyond reputePrivacy has a reputation beyond reputePrivacy has a reputation beyond reputePrivacy has a reputation beyond reputePrivacy has a reputation beyond reputePrivacy has a reputation beyond reputePrivacy has a reputation beyond reputePrivacy has a reputation beyond reputePrivacy has a reputation beyond reputePrivacy has a reputation beyond repute
İletişim
Reklam Alanı

24-Tabloları Belge İçerisinde Taşımak

Eski Word'de bir tablo çizdiğimde, bu tablonun etrafına Ekle * Çerçeve komutu ile bir çerçeve eklerdim. Daha sonra bu çerçeveyi kullanarak tabloyu belgenin içerisinde istediğim gibi gezdirebilir ve boyutlandırabilirdim. Ancak yeni Word'e yani Word 97'ye geçtiğimde çerçevelerin yerinde yerler estiğini gördüm. Şimdi tablolarımı sayfa içerisinde istediğim yere yerleştiremiyorum. Ne yapacağım?

Merak etmeyin, umutsuzluğa kapılmayın, dünyanın sonu gelmedi. Bütün yapacağınız konuyu biraz Microsoft'ça düşünmek. Tablo çizip etrafına çerçeve eklemek artık yasak. Onun yerine önce çerçeveyi çiziyorsunuz, daha sonra içine tablo yerleştiriyorsunuz.

Çizim araç çubuğunu ekrana getirin ve metin kutusu düğmesine basın. Belgenizin istediğiniz yerine bir metin kutusu çizin. Daha sonra metin kutusunun içerisine tıklayın ve Tablo menüsünden Tablo Ekle komutunu çalıştırın. Tablonuzun sütun ve satır sayısını belirleyin. İşte bu kadar.

Artık tablonuzun belgenin içinde istediğiniz gibi taşıyabilirsiniz. Unutmayın, tablonuzun sayfadaki konumunu ve metin akışını ayarlamak için etrafındaki metin kutusunun özelliklerini değiştirmeniz gerekiyor. Bunun için metin kutusunun çerçevesinin tam üzerinde çift tıklamanız yeterli.

25-Bir Makroyu Kısayol Tuşuna Atamak

Biraz önceki püf noktasında seçili metni bulan bir Word makrosu vermiştim. Şimdi de bu makroyu bir kısayol tuşuna atayalım. Bunun için örneğin CTRL + D kısayolunu kullanmak istediğimiz varsayalım (ne de olsa CTRL + F tuşlarına yakın duruyor). Bu durumda aşağıdaki adımları takip ederek muradımıza ereceğiz:

1. ARAÇLAR menüsünden ÖZELLEŞTİR komutunu çalıştırın.

2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusundaki KLAVYE düğmesine basın.

3. Sol taraftaki KATEGORİLER listesinden MAKROLAR üzerine tıklayın, sağ tarafta SECİLİMETNİBUL makrosunu seçili duruma getirin.

4. Yeni kısayol tuşuna bas metin kutusunu aktif hale getirin ve CTRL + D tuşlarına basın, metin kutusunun içerisinde CTRL + D yazacaktır.

5. ATA düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın.

Bundan böyle herhangi bir metni seçili duruma getirip CTRL + D tuşuna bastığınızda Word belgeyi tarayacak ve seçili metnin bir sonraki bulunduğu yere gidecektir.

26-İki Kelimenin Yerini Değiştirmek

Soru: Word ile çalışırken arada bir kelimeleri Bul/Değiştir fonksiyonunu kullanıyorum. Geçenlerde aklıma bir şey takıldı. Bul/Değiştir fonksiyonunu kullanarak örneğin bir belge içerisindeki bütün "Ahmet"leri "Mehmet" yapabiliyoruz. Ancak diyelim ki ben bütün "Ahmet"leri "Mehmet", bütün "Mehmet"leri de "Ahmet" yapmak istiyorum. Yani Ahmet ile Mehmet'in belge içerisindeki yerlerini değiştirmek istiyorum. Word'ün bunu yapan bir fonksiyonu var mı diye baktım ancak bulamadım. Bunu nasıl yaparım?

Cevap: Minik bir makro kullanarak bu işi başarabilirsiniz. Yan tarafta dökümünü görmüş olduğunuz makroyu kullanabilirsiniz. Makromuz sizin de belirttiğiniz gibi Bul/Değiştir fonksiyonunu üç aşamalı olarak uyguluyor. Yaptığı şey basit: Önce bütün Ahmet'leri QWERTY gibi belge içerisinde bulunmayacak bir metne çeviriyor. Daha sonra bütün Mehmet'leri Ahmet yapıyor. Son olarak da bütün QWERTY'leri Mehmet yaparak işini bitiriyor. Böylece Ahmet'ler Mehmet, Mehmet'ler de Ahmet olmuş oluyorlar.

Word'ün makro editörünü kullanarak yandaki satırları girip makroyu çalıştırabilirsiniz. Makro çalıştırıldığında size sırayla yerlerini değiştirmek istediğiniz metinleri soraca, bu metinleri girdikten sonra da belge boyunca değiştirme işlemini gerçekleştirecektir. Eğer makroyu yazmaya üşeniyorsanız hemen [Üye Olmayanlar Linkleri Göremezler Üye Olmak İçin Tıklayınız...] adresinden erişebileceğiniz "ailenizin Web sitesi" PCmagazine Online'a gelin, "dergide adı geçen dosyalar" bölümünde makro AHMETMEHMET.TXT dosya adı altında sizi beklemektedir.

Resim girecek: res12.gif

Resim altı: bu makroyu kullanarak belgenizdeki kelimelerin yerlerini değiştirebilirsiniz.

27-Listelere Eklenen Satırlar

Soru: Word kullanıyorum. Word'ün otomatik liste yaratma seçeneği çok hoşuma gidiyor. Böylece, 1, 2, 3 gibi maddeleri otomatik olarak alt alta sıralayabiliyoruz. Ancak aklıma takılan bir soru var. Eğer bir listenin ortasına boş bir satır eklemek ve daha sonra listeyi alta doğru devam etmek istediğimde iki kere ENTER'a basıyorum ama o zaman da listenin otomatik gitme özelliği yok oluyor, tekrar 1'den başlatmam gerekiyor. Boş bir satır yazdıktan sonra sayının son kaldığı yerden devam etmesi için ne yapmam gereklidir?

Cevap: Sanırım örnek resimdeki gibi bir liste elde etmek istiyorsunuz. Bunun için yapacağınız şey şu. Listenin satırları 1, 2, 3 diyerekten giderkene, boşluk bırakmak istediğiniz satırdan bir önceki satırda ENTEr yerine SHIFT + ENTER tuşuna basacaksınız, böylece bir alt satıra geçeceksiniz. Yazacağınız metni tıkırdattıktan sonra tekrar ENTER tuşuna basacaksınız. Liste en son kaldığı rakamdan tıkır tıkır devam edecek, sizin de istemiş olduğunuz işlem gerçeklik kazanmış olacak.

Resim girecek: res5.gif

Resim altı: Word listelerinde sırayı bozmadan arada boş satırlar bırakabilirsiniz.

...Bir Yar Sevdim...
Bin Sekiz Yüz eLLi boyLu!!!
...Bir Yar Sevdim...
PALANDÖKEN huyLu!!!

Privacy Çevrimdışı
İP: 85.105.139.167