Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08-30-2008, 18:07   #14 (permalink)
NiSaN
Super Moderator

NiSaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

NiSaN
Kullanıcı No: 51999
Konu Sayısı: 1245
Teşekkür & Tepki Teşekkür: 415
Tepki:0
Karizma
REP Gücü : 100
REP Puanı : 328393996
REP Seviyesi : NiSaN has a reputation beyond reputeNiSaN has a reputation beyond reputeNiSaN has a reputation beyond reputeNiSaN has a reputation beyond reputeNiSaN has a reputation beyond reputeNiSaN has a reputation beyond reputeNiSaN has a reputation beyond reputeNiSaN has a reputation beyond reputeNiSaN has a reputation beyond reputeNiSaN has a reputation beyond reputeNiSaN has a reputation beyond repute
İletişim
Reklam Alanı
Standart --->: Bilim Ve Teknoloji Dalları

Metalurji

Metalurji (Fransızca: metallurgie; Latince: metallurgia). Metal ve alaşımların, cevher veya metal içeren hammaddelerden, kullanım sürecine uygun kalitede üretilmesini, saflaştırılmasını, alaşımlandırılmasını, şekillendirilmesini, korunmasını, ve "üretim - kullanım" ömrü içindeki çevresel kaygı ve sorumlulukları da dikkate alarak, insanların ihtiyaçlarına cevap verecek özellikte ve biçimde hazırlanmasını hedef alan bilim ve teknoloji dalı. (Eşanl. Metalbilim).

Metalürji, konusu itibarıyla, üretim metalürjisi (ekstraktif metalürji) ve fiziksel metalürji (malzeme) olmak üzere iki ana dala ayrılabilmektedir. Üretim metalürjisi, gerek doğada mevcut cevherlerden, gerekse metal içeren hammaddelerden veya ikincil kaynaklardan (hurda, artıklar, baca tozları, vs.) fiziksel ve kimyasal yöntemlerle saf metallerin veya alaşımların üretimi konularını kapsar. Öte yandan Malzeme Mühendisliği, metallerle birlikte seramikleri (porselen, fayans, tuğla, kiremit, cam, ateş tuğlası, refrakter malzemeler, özel sermetler, vb. malzemeleri), organik yapı malzemelerini (bilhassa polimerler gibi plastikleri, kauçuk maddesini), çimento, ahşap, fiber ve kompozit malzemeleri, elektrik-elektronik ve manyetik malzemelerini, dişçilik ve tıpta kullanılan malzemeleri, yakıt malzemelerini ve bunların özelliklerinin geliştirilmesini ve üretimini inceleyen bilim dalıdır.
NiSaN Çevrimdışı
İP: 80.171.49.205