--->: TEVHİDE AYKIRI ŞEYLER 18.8.2008 Kabirler üzerine bina yapmak ve oraları boyayıp süslemek, üzerlerine yazı yazmak ta meşru olmayan işlerdendir. Bunlar, dinimizce reddedilmiş ve yasaklanmış olan şeylerdir.
Cabir r.a şöyle der :
” Rasulullah s.a.v, kabirlerin kireçlenmesini ( yani boyanmasını ), kabirlerin üzerine oturulmasını ve üzerlerine bina kubbe yapılmasını yasakladı."
MÜSLİM : 3.C.970.N – İBNİ MACE : 4.C.1564.N – NESEİ : 4.C.2029.N – EBU DAVUD : 4.C.3225.N TİRMİZİ : 2.C.1058.N " Üzerine yazı yazılmasını " ilave eder.
Ali b. Ebi Talib r.a’nun Ebi'l Heyyâc el-Esedi'ye şöyle dediği rivayet edilir :
" Rasulullah s.a.v'in beni gönderdiği gibi bende seni ; hiç bir sûret bırakmadan silmeye ve hiç bir yüksek mezar bırakmadan düzeltmeye göndereyim mi? "
MÜSLİM : 3.C.969.N – NESEİ : 4.C.2033.N – TİRMİZİ : 2.C.1054.N
Unutmayın ki, ister bir peygamberin ister bir veli veya Salih kimsenin kabrinin yanında daha erken kabul olur inancı ile Allah'a dua etmek, kurban kesmek ve oralarda namaz kılmak caiz değildir.
Bunlar, şirke ve küfre yol açan en büyük sebeplerden birisidir.
Bunların üzerine mescid yapılmasa bile, buralardaki bu hareketler kabirleri mescid edinmek demektir. Bu nedenle –daha erken kabul olur inancı ile – ne kabirlerin yanında dua etmek ve ne de Peygamber s.a.v'in kabrinin yanında dua etmek caiz değildir…..
Çünkü bu yerler, duaların kabul edilmesi için vesile kılınacak yerler değildir.
Ali ibnu'l Hüseyn bir adamın Peygamber s.a.v'in kabrinin yanında bulunan bir boşluğa gelip içine girdiğini ve orada dua ettiğini görür. Onu bundan meneder ve ona şöyle der :
Babamdan duyduğum, onunda dedemden duyduğu, onun da Rasulullah s.a.v'den duyduğu bir hadisi sana haber vereyim mi ?
Resulullah s.a.v şöyle buyurmuş :
Kabrimi gelip gidilen bayram yerine çevirmeyin.
Evlerinizi de kabirlere çevirmeyin.
Nerede olursanız olun Bana salavât getirin.
Çünkü sizin salavatlarınız bana ulaştırılır.”
EBU YA’LA VE MUHTARA’DA HAFIZ ED-DİYA’DAN |